agriturismo Ca' Solare

home page > Scuola del Tartufo - Truffle School >

Informazioni sul tartufo

Lo sviluppo del tartufo richiede speciali condizioni; non ama l’asciutto e necessita di determinati sali e preferisce terreni argilloso-calcarei, con la presenza di silice.

The growth of the truffle needs special conditions; it doesn't like dry soil and requires particular mineral salts. It also prefers clay based-calcareous terrain, with the presence of siliceous earth.


I tartufi si sviluppano in simbiosi con parecchie specie di alberi: quercia, pioppo, tiglio, salice. L’albero sotto cui si forma può essere determinante per la finezza e l’intensità del profumo. Il più quotato è il tartufo di quercia; è abbastanza scuro e bitorzoluto e di maggior peso specifico e proviene da terreni compatti; se di pioppo risulta più rotondo e più bianco e proviene da terreni sciolti e leggeri.

The truffle is symbiotic and lives off many types of tree, such as Oak, Poplar & Willow and the type of tree the truffle grows below can influence the fineness and intensity of the perfume & flavour. The most precious truffle is the truffle found growing with the Oak tree, being quite dark, of a pimpled appearance and of a higher specific weight. It is often found in the more compact terrain. The truffle associated with the poplar tree is usually rounder, whiter and is found in loose and less dense earth.

Giace normalmente a 10-35 cm. di profondità. Le varietà dei tartufi sono oltre 100, ma le più conosciute sono il tartufo bianco "tuber magnatum", particolarmente pregiato per l’intenso profumo e la capacità di esaltare i cibi, e il tartufo nero (tuber melanosperum), molto più diffuso e meno quotato del "magnatum".

Truffles grow at a depth of around 10 – 35 cm below the ground and there are over 100 varieties but the most well known is the white truffle "tuber magnatum", particularly appreciated for its intense perfume, its taste and its ability to enhance and transform the flavour of foods whilst the black truffle, (tuber melanosperum), is much more common and less precious than the white variety.

 

Nella nostra valle il tartufo si può trovare quasi tutti i mesi dell'anno.

Truffles can be found in our valley almost every month of the year.